Trijntje

Mijn ervaring met B12.
Terugdenkend over mijn B12-tekort ga ik er van uit dat dit al jaren geleden is begonnen.

Heel mijn leven heb ik al ervaren dat iedereen om mij heen meer energie had dan ik.
Ik ging op de middelbare school al eens in de week om 19.00 uur naar bed, heb 2 maal een maagzweer gehad en ervaarde in vakanties dat mijn gezin soepel de bergen op en af liep terwijl ik altijd achteraan sjokte en direct naar bed moest na zo’n wandeling.

In de loop van mijn 65-jarig leven ontwikkelde langzaam maar zeker steeds meer klachten. Dat begon met gewrichtsklachten een wazig hoofd en vaak woorden verkeerd zeggen. Als je dat al heel lang hebt, denk je dat dat erbij hoort. Nu weet ik wel beter.
Rond mijn 60e jaar begonnen mijn klachten sterk toe te nemen:

  • Ernstige duizelingen bij het opstaan
  • Hartritmestoornis in de nacht
  • Regelmatig blaasontstekingen
  • Hevige krampen in mijn borstbeen
  • Harde steken in armen, benen en handen
  • Diarree
  • Niet te vergeten een steeds slapper gevoel en doodmoe

Omdat er in mijn familie veel alzheimer voorkomt en ik een broer heb van 68 die met deze ziekte al is opgenomen heb ik mij vorig jaar aangemeld bij een wetenschappelijk onderzoek voor de ontwikkeling van alzheimermedicijnen in Den Bosch bij het Jeroen Bosch ziekenhuis. Daar bleek na uitgebreid onderzoek dat ik helaas de verkeerde eiwitten in mijn hoofd heb en daarmee kans op alzheimer!

Zover is het gelukkig nog niet, maar ik kreeg wel de mededeling dat mijn B12-gehalte 130 pmol/L was en mijn homocysteïnegehalte 24,5 pmol/L. Het ene (B12) veel te laag en het andere (hcy) veel te hoog.

Bij de huisarts heb ik toen een kuur gekregen met B12-injecties van 2 x per week en daarna nog een aantal 1 x per week. Toen ik terug moest naar 1 injectie in de maand werd ik weer heel moe en slap en voelde mezelf per dag achteruit gaan.
Ik ben toen doorgestuurd naar de B12 Kliniek in Amsterdam en ben daar fantastisch geholpen. De arts vertelde mij dat de geriater van het ziekenhuis in Den Bosch mijn leven had gered door mij door te sturen.

Het is nu na 2 jaar zo dat ik mezelf eens per week injecteer en daardoor voel ik mij weer fit en gezond. Afbouwen lukt nog niet dus eens per week zal nog wel even duren.
Mijn B12-gehalte is nu hoog en mijn homocysteïnegehalte is weer normaal.

Overigens als aanvulling: de enige in de familie van mijn moeder zonder alzheimer is haar jongste zus die al jaren een hoge dosis B12 krijgt. Dus… misschien voor mij ook hoop dat dit medicijn deze ziekte in ieder geval beïnvloedt.

Trijntje, Noord-Brabant
(10 februari 2018)

Advertenties